Reisseck mountain restaurant and visiting center – international competition 2011 (1st prize)

Area: 1180 m2

Location: Reisseck, Austria

Project status: Under construction

This project won the 1st prize on the international competition in 2011. Snøhetta was third.

Object will be built 2250 meters above sea level in Austrian Alps.  The building will include a top terminal for the Reisseck incline railway, along with information and display areas.

The new top terminal has been interpreted as constructed landscape, which has developed naturally from the topography. The curving lower part of the station follows the contours of the surrounding landscape, and these are accentuated by their stone materiality. The roof encroaches on the building like a protective overhang of snow. Despite avoiding the vernacular architecture of alpine construction, this solution has produced a sensitive response to this unique location.
On the approach, the visitor is heralded by a sequence of different rooms. The ground floor, which is integrated into the slope and is closed to the outside world, is reminiscent of caves and tunnels.

Ground floor plan:

Image

First floor plan:

Image

Section A-A:

Image

Transitioning between these internal spaces into the restaurant and upper portion of the terminal emphasizes the feeling of freedom on the landscape and a reintroduction into the sculpted space of the architecture.

The exposed conditions at this site require a high proportion of prefabrication, as well as an optimum size of building element for transport and assembly. The selection of wood as the main construction material allows a good balance between these constraints.  Object will be used only during the summer months. Heating and hot water will be provided by solar thermal collectors, which will allow solar energy to provide a large proportion of the building’s power.

Object will only be used during summer months (June,July,August) which gives huge opportunities for usage of solar power. I made a calculation in Eco-designer, which shows that more than a half of energy supply during these three months can be achieved by using solar panels:

EcoDesigner’s Monthly Energy Balance:

Image

Christoph Zechner and me worked on this project.

My colleague Karim el Seroui helped me with ground floor plan schedule.

I created the 3d model. Renderings were done by isochrom.com, and were officially used for the competition:

Image

Image

Image

Cardboard model of the roof construction I made:

            

I did my renderings, few weeks after I finished my work at Zechner & Zechner. Along with the first image in this post, here are few more of my renderings:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

About these ads

One Response to Reisseck mountain restaurant and visiting center – international competition 2011 (1st prize)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: